Vplyv materského mlieka na zdravie dieťaťa - Valachovičová, Martina; Mišľanová, Csilla (Ošetrovateľský obzor, 2023)
Východiská: Materské mlieko predstavuje ideálny a pri- rodzený spôsob potravy pre novorodencov. Dojčenie je prirodzená a nenahraditeľná výživa novorodenca. Matka by mala počas dojčenia dbať na správnu a vy- váženú stravu. Cieľom štúdie bolo posúdiť dôležitosť dojčenia ako aj výživu dojčiacich matiek. Súbor a metódy: Štúdie sa zúčastnilo 140 matiek rôzneho veku a vzdelania. Otázky v dotazníkoch sa zaoberali dojčením, chorobnosťou detí, zavádzaním umelých náhrad a výživou dojčiacich matiek. Dáta boli spracované pomocou programu Microsoft Office Excel 2007. Výsledky: 54 % matiek uviedlo, že výlučne dojčilo do 6. mesiaca, pričom 47 % respondentiek náhradu mlieka deťom počas prvých 6 mesiacov vôbec nepo- skytli. Vzhľadom na odporúčanú vyváženú stravu, 84 % matiek stravu počas dojčenia prvého dieťaťa upravilo. Záver: Prirodzená výživa, teda dojčenie prináša vý- hody nielen pre dieťa, ale aj pre matku. Optimálnu výživu pre novorodenca aj dojča predstavuje mater- ské mlieko, ktoré je počas ich prvých šesť mesiacov nenahraditeľnou výživou. Dojčiaca matka vo svojej pestrej a kvalitnej strave musí zabezpečiť adekvátny prísun živín na tvorbu dostatočného množstva a kva- lity materského mlieka.
Keywords: Breast Feeding; mateřské mléko; průzkumy a dotazníky; kojení; Infant Nutritional Physiological Phenomena; fyziologie výživy kojenců; Surveys and Questionnaires; Milk, Human