Úloha stravovania vo vzťahu k darcovstvu krvi / Csilla Mišľanová, Monika Schreinerová, Martina Valachovičová - Mišľanová, Csilla; Schreinerová, Monika; Valachovičová, Monika (Ošetrovateľský obzor, 2023)
Východiská: Zdravá výživa je dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje zdravie darcu krvi ako aj kvalitu odobranej krvi. Patrí medzi faktory, ktoré môžeme zmenou stravovacích návykov ovplyvniť aj pozitívne, ale aj negatívne. Cieľom štúdie bolo posúdiť vplyv stravovania na darovanie krvi. Súbor a metódy: Štúdie sa zúčastnilo 150 bezprí- spevkových darcov krvi rôzneho pohlavia. Otázky v dotazníkoch sa zaoberali zdravotným stavom dar- cov, stravovacími návykmi pred darovaním krvi, alter- natívnym spôsobom stravovania. Dáta boli spracova- né pomocou programu Microsoft Office Excel 2007. Výsledky: Zistili sme, že 87 % respondentov pred darovaním krvi konzumovalo stravu, pričom 65 % pre- ferovalo ľahšie jedlo. Alternatívnemu spôsobu stravo- vania sa venovalo len 7 % zo všetkých respondentov, pričom 80 % nepovažovalo alternatívne stravovanie za kontraindikáciu. Záver: Dodržiavanie diétnych obmedzení pred odbe- rom krvi a pestrá, vyvážená a kvalitná strava u bezpríspevkových darcov krvi vplývalo pozitívne na ich zdravie.
Keywords: Blood Donors; Nutritional Physiological Phenomena; Diet, Food, and Nutrition; fyziologie výživy; průzkumy a dotazníky; strava, jídlo, výživa; dárci krve; Surveys and Questionnaires