Street medicine - koncept a jeho využitelnost na území města Plzně - Jestřáb, Jakub (Ošetřovatelské perspektivy, 2023)
Koncept Street medicine je relativně mladým oborem, který se od svého založení v 90. letech z USA rozšířil do celého světa a výjimkou není ani Česká republika. Z původně dobrovolných aktivit spojených se studenty lékařských fakult se pomalu, ale jistě profesionalizuje nové odvětví péče, které spojuje komunitní ošetřovatelství se sociální prací. V tomto příspěvku jsou představeny základní myšlenky konceptu, realizace projektu na území města Plzně a legislativní rámec. V závěru jsou představeny perspektivy, které koncept nabízí.
Keywords: Ill-Housed Persons; Intersectoral Collaboration; veřejné zdravotnictví; Comprehensive Health Care; lidé bez domova; mezisektorová spolupráce; komplexní zdravotní péče; Social Work; sociální práce; Public Health