Problematika aplikácie parenterálnych antikoagulancií - naratívny literárny prehľad - Michalková, Jana; Smolárová, Martina (Ošetřovatelské perspektivy, 2023)
Východiská: V príspevku približujeme aplikáciu parenterálnych antikoagulancií ako každodennú súčasť činnosti sestry.Cieľ: Prezentovať poznatky o aplikácii nízkomolekulárnych heparínov na základe dostupných zdrojov a skúseností z klinickej praxe.Metodika: V naratívnom literárnom prehľade konkretizujeme aplikáciu antikoagulancií 2 spôsobmi a poukazujme na komplikácie spojené s týmto ošetrovateľským výkonom. Vyhľadávanie zahŕňalo štúdie v anglickom jazyku, v štyroch vybraných vedeckých databázach, zverejnené v rokoch 2017-2021, s celkovým počtom 4248 publikácií. Kľúčový pojem bol "LMWH application". Po finálnej selekcii sme k obsahovej analýze použili 14 výskumných štúdií.Výsledky: K najčastejším komplikáciám patria hematómy, ekchymózy, bolesť. Nežiadúce reakcie sú ovplyvnené technikou podania liečiva, dĺžkou injekčnej ihly a ďalšími faktormi. Výskumné štúdie intervenujú na znižovanie a prevenciu vzniku komplikácií. Prospešnou je aplikácia chladného zábalu pred a po výkone. Rovnako pozitívne pre menší výskyt hematómov a menej intenzívnu bolesť je dodržanie času podávania liečiva počas 30 sekúnd a vytiahnutie ihly z podkožia po 10 sekundovom intervale. Benefit pre pacienta priniesla aj mechanoanalgézia.Závery: Napriek rutinnému výkonu sestier je nutné dodržiavať špecifiká aplikácie antikoagulancií vzhľadom na bezpečné podanie a komfort pacienta. Ďalšie vzdelávanie v súlade s praxou založenou na dôkazoch môže zvyšovať kvalitu poskytovanej ošetrovateľskej starostlivosti.
Keywords: Injections, Subcutaneous; ošetřovatelská péče; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; heparin nízkomolekulární; injekce subkutánní; Heparin, Low-Molecular-Weight; Nurse Clinicians; Nursing Care; antikoagulancia; zdravotní sestry v klinické praxi; Anticoagulants