Vnímání účinnosti, restriktiva a dodržování opatření proti šíření pandemie covidu-19 - mezinárodní srovnávací studie - Pekara, Jaroslav; Lickiewicz, Jakub; Georigeva, Irina (Florence, 2023)
Národní vlády přijaly opatření ke zmírnění přenosu koronaviru (SARS-CoV-2) zavedením různých opatření. Provedli jsme online průzkum, který zahrnoval 44 různých omezujících opatření. Naším cílem bylo posoudit, která opatření občané vnímají jako efektivní, která opatření jsou vnímána jako porušení osobních svobod občanů, které názory a demografické faktory mají vliv na dodržování opatření a které kroky mohou zlepšit dodržování opatření občany. Průzkum byl rozšířen do 11 zemí: Velké Británie, Belgie, Nizozemska, Bulharska, České republiky, Finska, Indie, Lotyšska, Polska, Rumunska a Švédska. Získali jsme 9 543 odpovědí. Naše zjištění ukazují významné rozdíly mezi zeměmi ve vnímané efektivitě, omezování a dodržování předpisů. Vlády, které trpí nízkou úrovní důvěry, by měly více usilovat o přesvědčování občanů, zejména mužů, o účinnosti navrhovaných opatření.
Keywords: Rumunsko; Bulharsko; Švédsko; průzkumy a dotazníky; kontrola infekčních nemocí; Polsko; Belgie; Surveys and Questionnaires; Communicable Disease Control; Spojené království; Litva; COVID-19; pandemie; Česká republika; duševní zdraví; Nizozemí; Mental Health; Indie; Pandemics; Finsko