Snižování rizika užívání tabáku založené na důkazech - Kulhavý, Jan (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2023)
Závislost na kouření tabáku je chronické, recidivující a smrtelné onemocnění. Jedinou spolehlivou prevencí nemocí spojených s užíváním tabáku je nikdy nezačít kouřit, v tomto smyslu je nezastupitelné preventivní působení na děti a mladistvé. U dospělých kuřáků je nejlepší volbou zanechání kouření – závislost na nikotinu však bývá silná, a úspěšnost odvykání je proto nízká. I pro dospělé kuřáky, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou, nechtějí nebo nedokážou přestat kouřit, je tedy třeba hledat vědecky ověřené způsoby, jak zdravotní riziko spojené s jejich závislostí alespoň snížit.
Keywords: rizikové faktory; nikotin; Risk Factors; chování snižující riziko; Risk Reduction Behavior; prostředky pro ukončení závislosti na tabáku; Nicotine; Tobacco Use Cessation Devices; bezdýmé alternativy kouření tabáku; systémy dodávající nikotin elektronicky; Tobacco Smoking; Electronic Nicotine Delivery Systems; odvykání kouření; nahřívaný tabák; kouření tabáku; Smoking Cessation