Úlohy sestry v prevencii ventilátorovej pneumónie - Rottková, Jana; Štrpková, Jana (Ošetrovateľský obzor, 2023)
Ventilátorová pneumónia je jedna z najzávažnejších a najčastejších komplikácií manažmentu starostlivosti o kriticky chorého pacienta na oddeleniach anesté- ziológie a intenzívnej medicíny. S príchodom pandé- mie (COVID-19) sa zvýšila prevalencia VAP a stala sa tak hlavným problémom na OAIM na celom svete. V dnešnej dobe nie sú pochybnosti o tom, že ume- lá pľúcna ventilácia je život zachraňujúci liečebný postup. Na druhej strane však môže pacienta v is- tom momente aj poškodiť a z mechanickej ventilácie vznikne komplikácia, ako napr. ventilátorová pneumó- nia. Sestry na OAIM môžu tejto komplikácii predísť viacerými nefarmakologickými preventívnymi postup- mi a zabrániť tak vzniku infekcie. Je však potrebné poznať problematiku ventilátorovej pneumónie, a taktiež vedieť, akými ošetrovateľskými intervencia- mi predídeme vzniku tejto komplikácie.
Keywords: Pneumonia, Ventilator-Associated; ventilátorová pneumonie; Critical Care Nursing; Ventilators, Mechanical; mechanické ventilátory; Respiration, Artificial; ošetřovatelská péče o pacienty v kritickém stavu; umělé dýchání