Postoje Romů ke zdraví a nemoci v souvislosti s podporou zdraví u romských žen - Bunčeková, Nela; Koudeláková, Ludmila (Ošetřovatelské perspektivy, 2023)
Východiska: Příspěvek přehledového charakteru se zabývá transkulturním ošetřovatelstvím. Zabývá se tématem romské menšiny a postojů Romů ke zdraví a nemoci. Poukazuje na problematiku, která je úzce kulturně propojena, a to prevenci v oblasti romských dívek a žen. Vychází ze sociokulturních specifik ve vazbě na zdraví a nemoc ve vztahu k léčebnému, ošetřovatelskému procesu. Cíl: Sumarizace aktuálních dohledaných poznatků o postojích Romů ke zdraví a nemoci v souvislosti s podporou zdraví u romských žen a nalezení východisek pro práci všeobecné sestry. Metody: Vyhledávání bylo realizováno ve vědeckých databázích - EBSCO, Pubmed, ProQuest, Medvik, MEDLINE, Google Scholar. Celkově bylo dohledáno 21 studií. Proces vyhledávání a třídění reflektoval doporučení PRISMA. Výsledky: Pro správnou a kulturně uzpůsobenou péči je nutné znát specifika jednotlivých menšin a mezi významné faktory, které ve vysoké míře ovlivňují postoje Romů ke zdraví a nemoci se nachází nízká úroveň vzdělání, ale hlavně vnímání zdraví a nemoci samotnou romskou menšinou. Romové zdraví nevnímají jako důležitý faktor, který ovlivňuje jejich životy. Diskuze: Přednost před zdravím má především rodina, dále pak zajištění financí. To, že se Romové o svůj zdravotní stav příliš nezajímají, je jedním z důvodů, proč nevyhledávají odbornou pomoc nebo ji vyhledávají, až když nemoc progreduje a působí jim potíže. Závěry: Velký podíl na vnímaní zdraví a nemoci má kultura. Postoje zdraví a nemoci se nejenom odráží v oblasti dětské i dospělé populace, ale velmi intenzivně ovlivňuje i prevenci v oblasti romských dívek a žen.
Keywords: Community Integration; sociální přizpůsobení; ženy; primární prevence; Women; postoj ke zdraví; Social Adjustment; transkulturní ošetřovatelství; integrace do komunity; Romové; Roma; Attitude to Health; Primary Prevention; Life Style; životní styl; Transcultural Nursing