Využitie royovej adaptačného modelu v klinickej praxi - Kabátová, Oľga; Botíková, Andrea; Dziacka, Alena (Ošetřovatelské perspektivy, 2023)
Východiská: Koncepčné modely poskytujú ošetrovateľstvu teoretickú základňu, autonómiu a jedinečnosť v rámci vedného odboru. Royovej adaptačný model sa javí ako jeden z vhodných koncepčných rámcov uplatniteľných v mnohých oblastiach ošetrovateľskej praxe, výskumu a vzdelávania. Cieľ: Cieľom štúdie je zmapovať využitie Royovej adaptačného modelu v súčasnom ošetrovateľstve. Metódy: Prehľadová práca - obsahová analýza zahraničných štúdií publikovaných v rámci vedeckých databáz SCOPUS a PubMed. Výsledky a diskusia: Do štúdie bolo zahrnutých 10 relevantných vedeckých prác publikovaných v rokoch 2013-2019. Práce prezentujú vhodnosť a efektívnosť aplikácie Royovej modelu v oblasti ošetrovateľstva vo vnútorných odboroch (kardiológia, onkológia, neurológia, pneumológia, diabetológia), psychiatrickom ošetrovateľstve a vojnovej medicíne. Závery: Royovej adaptačný model je flexibilným a široko uplatniteľným rámcom, ktorý má potenciál pozitívne ovplyvniť starostlivosť o pacienta a prispieť k autonómií ošetrovateľskej praxe. Analýza jednotlivých štúdii priniesla pohľad na jeho využitie v rámci starostlivosti o chronicky i akútne chorých pacientov. V našich podmienkach odporúčame vykonať štúdie, ktoré budú zamerané na jeho aplikáciu do ošetrovateľskej praxe s využitím metódy ošetrovateľského procesu a ošetrovateľských diagnóz.
Keywords: odborná praxe; Professional Practice; Nursing Care; ošetřovatelské modely; ošetřovatelská péče; Models, Nursing; adaptační model Callisty Royové