Denník péče o pacienta v intenzivní péči jako prevence syndromu postintenzivní péče - Zoubková, Renáta; Rusková, Klára; Vavrečková, R; Křenková, K; Václavíková, A; Káňová, Marcela; Káňová, Marcela (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2024)
Deník péče o pacienta na anesteziologicko- resuscitačním oddělení (ARO), jednotce intenzivní péče (JIP) je určen pacientům, kteří se ocitli v ohrožení života a strávili tak nějaký čas na lůžku intenzivní resuscitační péče ARO/JIP. Vzhledem k tomu, že tito pacienti jsou často v umělém spánku, se může stát, že tato změna může narušit vnímání nebo paměť pacienta. Někteří pacienti mají zkreslené představy o délce pobytu na ARO/JIP a někteří z nich si z této doby nepamatují vůbec nic. Deník pro pacienta píše rodina a personál za účelem porozumění a zorientování se v čase, který strávil na ARO/JIP. Pacient si jej může během zotavování číst a porozumět tomu, co se s ním stalo. V tomto náročném období může deník pomoci i rodině pacienta, je prokázáno, že může pomoci snížit výskyt nežádoucích projevů post – intenzivního syndromu (PICS). Cílem průzkumu bylo zhodnotit efekt zavedeného Deníku péče o pacienta na ARO, JIP na Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava (KARIM FNO).
Keywords: Aftercare; Critical Care Nursing; Intensive Care Units; ošetřovatelská péče o pacienty v kritickém stavu; Syndrom postintenzivní péče (PICS); Critical Care; jednotky intenzivní péče; péče o pacienty v kritickém stavu; stresové poruchy vyvolané traumatem; Stress Disorders, Traumatic; následná péče; deník péče o pacienta