Prevencia syndrómu frailty u seniorov - Hudáková, Anna; Magurová, Dagmar (Florence, 2024)
Krehkosť je najproblematickejším prejavom starnutia populácie, má vysokú predikčnú schopnosť pre zdravotné postihnutie u starších ľudí. Syndróm frailty si žiada multimodálny preventívno-intervenčný prístup, depistáž aj aktívnu dispenzarizáciu frail-pacientov. Mnohé štúdie spájajú pozitívne účinky pravidelného cvičenia so zníženým rizikom pádu, zlepšenou rovnováhou, pohyblivosťou, svalovou silou a znížením markerov krehkosti. Dôležitá je adekvátna nutrícia, kognitívna stimulácia a efektívny denný režim.
Keywords: pohybová aktivita; Motor Activity; Elder Nutritional Physiological Phenomena; senioři nad 80 let; křehkost; senioři; fyziologie výživy seniorů; křehký senior; Aged; Frailty; Aged, 80 and over; Frail Elderly