Rola sestry s pokročilou praxou v primárnej starostlivosti - Grešš Halász, Beáta (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2024)
Pokročilá prax v ošetrovateľstve je pomerne mladou rolou. Kreovala sa v dôsledku potrieb a požiadaviek doby. V súčasnosti národné politiky deklarujú, že situácia vďaka stúpajúcej krivke výskytu neinfekčných a chronických ochorení je s momentálnym systémovým nastavením dlhodobo neudržateľná. Je potrebné posilniť ľudské zdroje obzvlášť v oblasti ošetrovateľstva v primárnej starostlivosti. Slovenské zdravotníctvo vníma sestru s pokročilou praxou od roku 2018. Hlavným cieľom príspevku odborného charakteru je priblížiť sestru - praktika v primárnej starostlivosti ako jednu z kategórií pokročilej praxe v ošetrovateľstve, ktorej prioritným odborným zameraním je komplexný manažment ošetrovateľskej starostlivosti a poskytovaných služieb. Príspevok vysvetľuje nomenklatúru a koncepciu pokročilej praxe v ošetrovateľstve, jej zaradenie v kontexte vzdelávania na základe európskeho a národného kvalifikačného rámca, stručne popisuje históriu a vývoj z dôvodu pochopenia opodstatnenosti jej potreby v súčasnej náročnej dobe, a predkladá podmienky pre jej integráciu prostredníctvom odporúčaného vzdelania a praktickej prípravy. Uplatnenie pokročilej praxe v ošetrovateľstve so zdôvodnením podporujú mnohé medzinárodné a európske organizácie, vrátane ICN a EFN. Potreba vnímania ošetrovateľstva ako odboru na pokročilej úrovni, a pochopenia roly ako takej, sú predpokladom zefektívnenia ošetrovateľskej a zdravotnej starostlivosti s významne pozitívnymi výsledkami pre pacientov/ klientov, ale aj pre samotné sestry a ich pracovnú spokojnosť.
Keywords: zdravotní sestry; primární zdravotní péče; Clinical Competence; evropský kvalifikační rámec; Nurses; klinické kompetence; Primary Health Care; sestra s pokročilou praxí