Špecifiká starostlivosti o ústnu dutinu geriatrického pacienta - Andraščíková, Ľudmila (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2024)
Súčasťou poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti v rámci zabezpečenia hygieny u pacienta počas hospitalizácie je starostlivosť o ústnu dutinu geriatrického pacienta. Cieľom príspevku je poukázať práve na špecifiká starostlivosti o ústnu dutinu, kedy je nevyhnutné posúdenie stavu pier, chrupu, slizníc, zubov a ďasien. Zhodnotenie sebestačnosti, schopnosti a zručnosti seniora pri vykonávaní hygieny ústnej dutiny má tiež svoje významné miesto v starostlivosti o ústa seniora. Poznaním príčin vzniku prejavov komplikácií v ústnej dutine dokáže ošetrujúci poskytnúť kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, predchádzať orálnym ochoreniam a zvládať možný výskyt komplikácií vyplývajúcich z celkových ochorení.
Keywords: nemoci jazyka; Candidiasis; Geriatric Nursing; Oral Health; nemoci úst; Mouth Diseases; stomatitida; leukoplakie; Stomatitis; Cheilitis; Mouth Mucosa; geriatrické ošetřovatelství; Tongue Diseases; Leukoplakia; Pemphigoid, Bullous; ústní sliznice; Aged; orální hygiena; bulózní pemfigoid; orální zdraví; cheilitida; senioři; Oral Hygiene; kandidóza