Simulační výuka ve vzdělávaní sester - Stupková, Dáša; Kadlecová, Markéta; Padyšáková, Hana (Ošetrovateľský obzor, 2024)
Východiska: V posledních letech je ve vzdělávání pa- trný vzestup využití inovativních metod a integrace simulační medicíny do pregraduálního vzdělávání v nelékařských oborech. Simulace umožňuje navoze- ní reálného klinického stavu, a to v bezpečném pro- středí studenta. Soubor a metody: Pro stanovení výzkumné otázky byl požit systém PICO, rešerše slouží pro identifikaci přínosů simulační výuky. Klinická otázka: Jaký je pří- nos simulační výuky (O) pro studenty ošetřovatelství (P) v akademickém prostředí (I) oproti běžně použí- vaným výukovým metodám (C). Začleněno 5 studií, zdůrazňujících signifikantní podíl na vzestupní výsled- ky učení, sebeuplatnění, sebevědomí nebo spokoje- nosti studenta. Výsledky: Studie ukázaly pozitivní vliv po použití u studentů ošetřovatelství. Simulační výuka dokáže nahradit až 50 % klinické praxe u lůžka pacienta/ klienta (1). Hlavním argumentem k využití simulační výuky je schopnost opakovaně vytvořit reálnou kli- nickou situaci, která pomáhá studentovi aplikovat své teoretické znalosti, procvičit si dovednosti a až 81 % studentů hodnotí simulační výuku jako skvělou mož- nost k rozvoji kritického myšlení. 69 % studentů (účastníků simulační výuky), by zcela souhlasilo s po- vinnou účastí v průběhu studia (2). Zároveň umožňuje studentům dělat chyby, které nikoho neohrozí na zdraví a na životě (1). Portugalská studie uvádí, že simulační výuka a strukturovaný debriefing umožnil zvýšit sebevědomí, potenciál pro týmovou práci, roz- víjet vůdčí schopnosti a také zlepšit schopnost zvlá- dat své emoce (3). Závěr: Doporučujeme integrovat simulační výuku do sylabů studentů nelékařských oborů, ale i do celoži- votního vzdělávání již stávajících nelékařských profe- sionálů.
Keywords: zdravotní sestry; studium ošetřovatelství vysokoškolské; Simulation Training; High Fidelity Simulation Training; Education, Nursing, Graduate; tréninková simulace; simulace přesné reality pro potřeby výcviku; Nurses