Výučba postupov prvej pomoci a jej význam v detskej populácii - Naše skúsenosti - Hudáková, Tatiana; Bocsár Hajduová, Zuzana (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2024)
Potreba poznať základné postupy poskytovania prvej pomoci od útleho detstva vyplýva z toho, že s úrazmi a akútnymi ochoreniami sa stretávame na dennom poriadku. Včasná a efektívna prvá pomoc laikmi zachraňuje životy. V príspevku prezentujeme skúseností s výučbou prvej pomoci (PP) a poukazujeme na možnosti spolupráce inštruktora PP s pedagógmi a žiakmi materských a základných škôl. Na základe našich skúsenosti z praxe môžeme konštatovať, že motivovaní a adekvátne vyškolení pedagógovia môžu byť rovnocennou náhradou certifikovaných lektorov PP v prostredí škôl. Ide o efektívnu metódu zabezpečenia dostupnosti výučby základov PP u žiakov v školskom prostredí. Zdôrazňujeme však potrebu pravidelných preškoľovaní pedagógov v poskytovaní PP a dopĺňaní teoretických vedomostí vzhľadom k pravidelným aktualizáciám týchto postupov. Význam výučby PP v detskej populácii je nepopierateľný, nakoľko rozvoj zručností od útleho detstva buduje sebavedomie detí v poskytovaní PP s pribúdajúcim vekom. Na základe našich skúsenosti môžeme potvrdiť aj skutočnosť, že motivovaný učiteľ vie efektívnejšie podnietiť k záujmu o prvú pomoc aj samotných žiakov.
Keywords: školy; školky; učení; dítě; Schools, Nursery; Schools; Learning; Child; první pomoc; First Aid