Predikce rizika brzkého ukončení kojení nástrojem BAS v rozdílných transkulturních podmínkách - Ospalíková, Iveta; Matulníková, Ľudmila; Vrlová, Lenka (Ošetřovatelské perspektivy, 2024)
Úvod: Breastfeeding assessment score – BAS je klinický predikční model, tvořený osmi proměnnými, který má usnadnit poskytovatelům zdravotní péče identifikovat rizikové páry matka–dítě, které jsou ohrožené předčasným ukončením kojení. Včasná identifikace rizikových párů podpoří intervence, které pomohou prodloužit kojení. Cíl: Provést analýzu literárních zdrojů zaměřenou na aplikaci a adaptaci nástroje BAS v rozdílných transkulturních podmínkách. Design: Přehledová studie. Metody a soubor: Studie byly vyhledávány v literární rešerši v elektronických vědeckých databázích PubMed, EBSCO a Google Scholar podle předem určených kritérií a definovaných klíčových slov v anglickém, českém a francouzském jazyce: kojení, hodnocení, nástroj, validita. Využita byla vyhledávací fráze „Breastfeeding assessment score“ a zkratka zvoleného nástroje BAS, za období 2002–2021. Celkově bylo vyhledáno šest studií. Systematické třídění a výběr studií byl uskutečněn na základě vývojového diagramu PRISMA. Výsledky: Byly porovnávány studie z Itálie, Francie, Thajska a USA. Celkem čtyři ze šesti studií uvádějí pozitivní výsledky s využitím BAS. Zbylé dvě studie uvádějí jako statisticky významné jen některé proměnné, a to věk kojících matek, předchozí zkušenost s kojením, potíže s přisátím dítěte a frekvenci kojení. BAS je predikční model vhodný na identifikaci párů matka–dítě ohrožených předčasným ukončením kojení 7–10 dní po porodu. Závěr: BAS je snadno použitelná škála pro hodnocení kojení. Je třeba ověřit, zda tento nástroj bude vhodný k predikci žen ohrožených předčasným ukončením kojení v podmínkách české klinické praxe.
Keywords: breastfeeding assessment score; klinická studie jako téma; průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; Clinical Studies as Topic; kojení; Mother-Child Relations; vztahy mezi matkou a dítětem; Risk Assessment; Breast Feeding; fyziologie výživy kojenců; Infant Nutritional Physiological Phenomena; hodnocení rizik