Kvalita života žen s endometriózou - Janoušková, Kateřina; Procházka, Martin; Ivanová, Kateřina; Lemrová, Adéla; Pilka, Radovan (Ošetřovatelské perspektivy, 2024)
Východiska: Endometrióza je gynekologické onemocnění postihující ženy v reprodukčním věku. Hlavním příznakem je bolest, která může mít výrazný dopad na kvalitu života ženy. Cíl: Cílem studie je zhodnotit kvalitu života žen s endometriózou před započetím chirurgické léčby a 3 měsíce po jejím zahájení. Metody: Byla použita kvantitativní metoda s využitím standardizovaného dotazníku Endometriosis Health Profile (EHP-30) v české verzi a numerická škála měření bolesti Numeric Rating Scale (NRS). Pilotní výzkum se týkal 10 pacientek s endometriózou, které byly indikovány k chirurgické léčbě pomocí laparoskopie. Dotazník respondentky vyplnily před započetím léčby a následně 3 měsíce po jejím zahájení. Data byla zpracována v souladu s doporučeným postupem k dotazníku EHP-30. Ze statistických metod byl použit Wilcoxonův test a McNemarův test. Výsledky a diskuze: Z výzkumného šetření vyplývá, že 3 měsíce po operaci došlo ke snížení skóre v doménách „bolest“, „kontrola a bezmoc“ a „emocionální pohoda“ ve srovnání s hodnocením před operací. V rámci hodnocení intenzity bolesti předoperačně a pooperačně došlo ke snížení bolesti při menstruaci, během menstruace a při defekaci. Závěr: Chirurgická léčba endometriózy zlepšuje kvalitu života v několika oblastech hodnocených dotazníkem EHP-30 a jejím zásadním důsledkem je také snížení bolestí.
Keywords: dospělí; Česká republika; endometrióza; laparoskopie; kvalita života; průzkumy a dotazníky; Endometriosis; Female; Laparoscopy; Czech Republic; Quality of Life; Adult; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires