Nevhodné zásahy do pevných lékových forem - kazuistiky - Doseděl, Martin; Hajduchová, Hana; Malá-Ládová, Kateřina (Ošetřovatelské perspektivy, 2024)
Zásahy do pevných lékových forem (např. drcení či vysypávání obsahu tobolek) je v klinické praxi v lůžkových zdravotnických zařízeních častým jevem. Tyto zásahy jsou u některých léčivých přípravků nevhodné a mohou vést k přímému ohrožení pacienta. Ve sdělení jsou uvedeny příklady dvou pacientů, u nichž tyto nevhodné zásahy vedly k výskytu zdravotních komplikací. V diskuzi jsou navržena opatření, která by mohla vést k minimalizaci rizik plynoucích z těchto zásahů do pevných lékových forem.
Keywords: Dosage Forms; Valproic Acid; dabigatran; lidé středního věku; Dabigatran; Patient Harm; off-label použití léčivého přípravku; Female; Aged; Off-Label Use; senioři; metoprolol; Administration, Oral; lékové formy; poškození pacienta; ženské pohlaví; způsoby aplikace léků; Male; Middle Aged; aplikace orální; Drug Administration Routes; mužské pohlaví; Metoprolol; kyselina valproová