Močová inkontinencia ako faktor zmeny kvality života žien - Kilíková, Mária; Nemčoková, Adriana; Halčinová, Ľudmila (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2024)
Východiská: Inkontinencia moču sa nepovažuje za chorobu, ale za príznak primárneho ochorenia. Ovplyvňuje dimenzie zdravia a je príčinou fyzického, psychického a sociálneho diskomfortu. Stresová inkontinencia je najčastejšie sa vyskytujúca inkontinencia v komunite žien. Môže byť zapríčinená ochabnutím svalstva panvového dna, nedostatočnou funkciou alebo poškodením zvieračov močovej rúry. Hlavným príznakom inkontinencie je únik moču pri náhlej zmene vnútrobrušného tlaku. Cieľ: hodnotiť kvalitu života žien s stresovou inkontinenciou moču. Metodika: Do štúdie bolo zapojených 108 zámerne vybratých žien vo veku 40-65 rokov. Kritériom výberu bola lekárom potvrdená stresová inkontinencia. Na zber dát sme použili štandardizovaný dotazník kvality života pri inkontinencii (Incontinence- Quality of Life - I-QOL). Dotazník pozostával z troch subškál a z 22 uzavretých položiek. Odpovede sme hodnotili na 5 stupňovej škále. Stanovili sme skóre kvality života v troch dimenziách, ktoré interpretujeme metódou popisnej štatistiky. Výsledky: U žien, ktoré boli liečené konzervatívne, sme identifikovali nižšie skóre kvality života v porovnaní so ženami po chirurgickej liečbe stresovej inkontinencie moču. Ženy liečené konzervatívne mali veľmi dobrú kvalitu života (78,2 %) a ženy liečené chirurgicky mali výbornú kvalitu života (94,0 %). Komparácia dát v dvoch skupinách respondentov preukázala rozdiely v troch dimenziách kvality života. Záver: Na kvalita života žien má vplyv stresová inkontinencia moču. Ide o sfinkterovú dysfunkciu podmienenú širokou škálou príčin. Je možné jej predísť. Jednou z foriem prevencie je zmena pohybovej aktivity, cvičenie na posilňovanie svalstva panvového dna, biofeedback. Publikovaná je široká škála preventívnych odporúčaní, ktoré sa považujú za prediktory kvality života. Ich cieľom je včas a efektívne eliminovať riziko diskomfortu.
Keywords: ženy; průzkumy a dotazníky; psychický stres; Surveys and Questionnaires; Urinary Incontinence; Women; Stress, Psychological; inkontinence moči; kvalita života; Quality of Life