Kardiochirurgická perioperačná ošetrovateľská starostlivosť - Trnková, Natália; Babicová, Barbora (Ošetrovateľský obzor, 2024)
Perioperačná starostlivosť je komplexná a nepretrži- tá starostlivosť o pacienta v období pred, počas a po operačnom zákroku. Je to starostlivosť o pacienta, ktorá si vyžaduje multidisciplinárny prístup, zahŕňajú- ci spoluprácu lekárov, sestier, asistentov, fyzioterape- utov a ďalších odborníkov, pričom sa kladie dôraz na individuálny prístup a starostlivosť podľa rizík každé- ho pacienta. Pod pojmom perioperačná starostlivosť rozumieme postupy, predoperačnej, intraoperačnej a pooperačnej ošetrovateľskej starostlivosti. Cieľom je eliminovať riziká a komplikácie a dospieť k tomu, aby sa pacient čo najrýchlejšie zotavil.
Keywords: kardiochirurgie; Perioperative Nursing; ošetřovatelská péče; Perioperative Care; chirurgické ošetřovatelství; Nursing Care; perioperační péče