Technické riešenia preverovania zdravotného stavu a zraniteľnosti pri kontrole pred vstupom do EÚ - Košč, Ivan; Stolárik, Peter; Gebeová, Klára (Ošetrovateľský obzor, 2024)
Technické riešenie realizácie procesov zameraných na preverovanie zdravotného stavu pri bežnej hraničnej kontrole pred vstupom do EÚ vykazuje značne kom- plexný charakter. Je nutné spoľahlivo a efektívne in- terpretovať odozvy na špecifické podnety v rámci rozličných podmienok prostredia a prípadného výsky- tu bezpečnostného rizika, zahŕňajúc špecifické náro- ky na vybavenie a personálne osadenie v rámci hra- ničného režimu. Komplexný charakter riadenia hraníc doplnený o problematiku zdravotných kontrol viedol k návrhu Mobilného, dátového, odberového a analy- tického centra (MDOAC). V rámci riešenia MDOAC je navrhnuté aktívne využívanie moderných rádiologických metód a techník podporených rýchlym spracovaním a vyhodnotením za pomoci systémov umelej inteligencie. Výhody, ktoré poskytuje synergia medzi oblasťou rádiológie a modernými technológia- mi zbierania a vyhodnocovania dát v reálnom čase, spolu s potrebami minimalizácie fyzického kontaktu medzi potenciálne rizikovým subjektom vyšetrenia a poverenými príslušníkmi Policajného zboru, resp. vyšetrujúcim personálom z radov rádiológov a rádiologických technikov, vykazujú optimálny pod- klad pre naplnenie podmienok a úloh zadefinova- ných v Európskej legislatíve a to predovšetkým v Novom pakte o migrácii a azyle. Realizovaná ana- lýza potrieb mobilného prevedenia navrhovaného centra a zároveň analýza jeho trvalého umiestnenia v stávajúcich priestoroch a areáloch hraničných prie- chodov poukazuje na možnosti zamerania výskumu aj smerom na stacionárne riešenie s orientáciou na využitie všetkých potenciálnych výhod
Keywords: hraniční kontroly; umělá inteligence; Police; radiologie; zdravotní stav; policie; Human Migration; migrace lidstva; Work Capacity Evaluation; posuzování zdravotní způsobilosti; Artificial Intelligence; Health Status; European Union; státní hranice; Evropská unie; Emigration and Immigration; Radiology; emigrace a imigrace