Možnosti časné rehabilitace jako prevence Post -Intensive -Care syndromu u kriticky nemocných - Zoubková, Renáta; Chwalková, Iva (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2025)
V intenzivní péči se směřuje k prevenci sekundárního poškození pacienta vlivem imobilizace, umělé plicní ventilace, nutričního a imunitního deficitu. Prostřednictvím časné mobilizace lze obnovit svalovou sílu a současně ovlivnit výslednou délku léčby včetně průběhu rekonvalescence u pacientů hospitalizovaných na intenzivní péči. Výsledky studií poukazují na rozvoj kognitivních dysfunkcí spjatých s pobytem na intenzivní péči. Hovoříme o postraumatickém syndromu, algickém syndromu, či souhrnně o syndromu přímo souvisejícím s pobytem na intenzivní péči (post intensive care syndrom - PICS). Všechny tyto deficity významně ovlivňují kognitivní funkce, zvyšují stresovou odpověď organizmu, poškozují imunitní systém, a zabraňují tak pacientům návrat do aktivního života. Dostatečná informovanost, zajištění časné rehabilitace a psychické podpory se ukazuje jako klíčová.
Keywords: kritický stav; Critical Illness; Critical Care; syndrom post-intenzivní péče; techniky fyzikální terapie; Physical Therapy Modalities; Intensive Care Units; kognitivní poruchy; Cognition Disorders; péče o pacienty v kritickém stavu; jednotky intenzivní péče