Akútny infarkt myokardu u pacienta s granulomatózou s polyangitídou - Šebešová, Jana; Remenáriková, Alexandra (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2025)
Autorka v príspevku uvádza kazuistiku pacienta s pokročilou granulomatózou s polyangitídou, ktorý bol privezený po úspešnej kardiopulmonálnej resuscitácii v rámci infarktu myokardu v ťažkom kardiogénnom šoku a vyžadoval umelú pľúcnu ventiláciu. Autorka sa snaží poukázať na závažnosť základného ochorenia, s ktorým sa v súčasnej dobe stretávame čoraz častejšie. Zároveň vyzdvihuje dôležitosť primárnej zdravotnej starostlivosti, ktorá prispieva k správnej diagnostike a liečbe ochorenia.
Keywords: Shock, Cardiogenic; plicní ventilace; Pulmonary Ventilation; ošetřovatelská péče o pacienty v kritickém stavu; Critical Care; granulomatóza s polyangiitidou; výsledek terapie; Critical Care Nursing; Granulomatosis with Polyangiitis; péče o pacienty v kritickém stavu; kardiogenní šok; infarkt myokardu; Myocardial Infarction; Treatment Outcome