Hlásenie nežiaducich udalostí z perspektívy sestier pracujúcich na jednotkách intenzívnej starostlivosti: prierezová štúdia - Kohanová, Dominika; Gurová, Štefánia (Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia, 2025)
Nežiaduce udalosti predstavujú globálny problém s negatívnym dopadom na bezpečnosť pacientov. Jedným z kľúčových nástrojov na zvýšenie kvality starostlivosti a bezpečnosti pacientov je hlásenie týchto udalostí. Cieľom štúdie bolo zistiť, aká je frekvencia hlásenia nežiaducich udalostí, aké faktory ovplyvňujú frekvenciu hlásenia, a aké bariéry hlásenia nežiaducich udalostí vnímajú sestry pracujúce na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) vo vybraných nemocniciach Slovenskej republiky. Zber údajov prebiehal od júla do októbra 2023 prostredníctvom dotazníka pozostávajúceho z troch častí: frekvencia hlásenia, bariéry a demografické údaje. Výskumný súbor zahŕňal 153 sestier zo štyroch slovenských nemocníc. Údaje boli spracované pomocou deskriptívnej a inferenčnej štatistiky. Frekvencia hlásenia dosiahla skóre 3,39 (SD = 1,33), čo naznačuje priemerné hlásenie nežiaducich udalostí. Faktory ako spokojnosť na pracovisku, materiálne vybavenie, vnímaná bezpečnosť pacientov a vzdelanie sestier významne ovplyvňovali hlásenie. Medzi najvýznamnejšie bariéry patrili nedostatočné vedomosti o tom, ktoré udalosti hlásiť, slabé povedomie o vzniku udalostí a nejasnosti v procese hlásenia. Napriek relatívne vysokej frekvencii hlásenia nežiaducich udalostí na JIS pretrvávajú bariéry, ktoré obmedzujú jeho efektivitu. Kľúčovými výzvami je nedostatok vedomostí a jasných inštrukcií, ktoré je potrebné riešiť prostredníctvom vzdelávania a organizačných opatrení. Podpora faktorov ako spokojnosť na pracovisku a dostupnosť zdrojov môže prispieť k zvýšeniu bezpečnosti pacientov a kvality starostlivosti.
Keywords: Patient Safety; hodnocení rizik; řízení rizik; Safety Management; Risk Management; Intensive Care Units; bezpečnost pacientů; hlášení nežádoucích událostí; Risk Assessment; řízení bezpečnosti; zdravotní sestry; jednotky intenzivní péče; chybná zdravotní péče; Medical Errors; Nurses