Odlišné dítě - Drtilová, Jana; Koukolík, František (Vyšehrad, 1994)
Odlišné děti zná každý učitel, rodiče z nich bývají nešťastní. Nadání těchto dětí může být snížené i mimořádné, mohou být plaché, smutné, útočné, mít kriminální sklony, být závislé na alkoholu a drogách. Mohou za sebou mít sebevražedné pokusy nebo o něm uvažovat. K potížím někdy stačí, jsou-li leváky nebo mají-li vývojovou poruchu čtení. Autoři přinášejí část výsledků světové vývojové psychologie a neuropsychologie posledních patnácti let spolu s rozsáhlými klinickými zkušenostmi. Knížka není učebnicí ani příručkou. Je myšlena jako setkání mezi vědeckou teorií a dětskou psychiatrií na straně jedné a někdy velmi tvrdou každodenností dětí, rodičů i učitelů na druhé straně.
Keywords: Child Development; vývoj dítěte; psychologie, klinická psychologie; Psychology, Child; poruchy chování u dětí; pedagogická psychologie; Child Behavior Disorders; dětská psychologie; zdravotní výchova; Psychology, Educational