Člověk a psychoanalýza - Fromm, Erich (Aurora, 1997)
Člověk se stal pánem přírody, ale ve svém individuálním a společenském životě se cítí nadále bezmocný. Tento rozporuplný pocit vyvolal hlubokou nedůvěru v lidský rozum. Lidský rozum vytváří veškeré etické normy, proto nedůvěra v jeho schopnosti vede k morálnímu a hodnotovému relativismu. Východisko ze současné krize spočívá v humanistické etice. Nejvyšší hodnotou humanistické etiky je přitakání svému skutečnému lidskému já. Lidská bytost musí znát sebe sama a svoje dobré vlastnosti, aby mohla mít důvěru ve skutečné hodnoty. Člověk se musí stát sám sebou! Zajímavá práce významného amerického myslitele německého původu poprvé v českém překladu vyšla již roku 1967.
Keywords: psychoanalýza; etika; psychologie, klinická psychologie; Ethics; Psychoanalysis