Psychofarmakoterapie dětského a dorostového věku - Paclt, Ivo; Florian, Jakub (Grada, 1998)
Práce zahrnuje jednak etickou a právní problematiku výzkumu a podávání psychofarmak v dětském a adolescentním věku a jednak i biologické a vývojové zvláštnosti podávání psychofarmak v tomto věkovém období. Dále zahrnuje dávkování a indikaci jednotlivých farmak, biologické a vývojové aspekty psychofarmakoterapie, základní postupy škálování a také jednotlivé škály použitelné v tomto věkovém období. Rovněž obsahuje kapitolu o problematice drogových závislostí v dětském a adolescentním věku. Naléhavá potřeba řešení vývojových psychických poruch i z farmakologického hlediska je zde doplněna také zasazením dané problematiky do kontextu diagnostiky a psychoterapie v uvedeném období. Práce se zabývá mimo jiné problematikou dětské a adolescentní schizofrenie, autismem infantilního věku, depresemi v dětství a v adolescenci, hyperkinetickým syndromem, obsedantně kompulzivní poruchou a poruchami chování.
Psyché
Keywords: Mental Disorders; Infant; psychiatrie; poruchy chování u dětí; psychofarmakologie; Child Behavior Disorders; dítě; behaviorální vědy; Child; psychologie, klinická psychologie; Psychopharmacology; kojenec; duševní poruchy