Koncepce českého ošetřovatelství : základní terminologie - Staňková, Marta (Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998)
Ošetřovatelství má nezastupitelné postavení v péči o zdraví člověka. V terénní i nemocniční péči si vytvořilo vlastní pole působnosti, v němž sestra (rozumí se tím i stejně vzdělaný pracovník mužského pohlaví) pracuje výrazně samostatněji. Charakteristickými znaky pokrokového ošetřovatelství jsou jednak individualizovaná péče založená na vyhledávání a plánovitém uspokojování ošetřovatelských potřeb nemocného člověka a jednak samostatná práce sester v terénní péči, zaměřená nejen na domácí péči, ale především na prevenci. Tato mnohem náročnější práce si vyžaduje vytvoření nové, lépe kvalifikované kategorie sester a řadu změn v dosavadní organizaci ošetřovatelské péče.
České ošetřovatelství : praktické příručky pro sestry ; [Sv.] 1
Keywords: Terminology as Topic; Nursing; Ošetřovatelství; ošetřovatelství; terminologie jako téma