Mýtus, jazyk a kulturní antropologie - Budil, Ivo (Triton, 1998)
Sociální a kulturní antropologie představuje obor usilující o vědecky hodnověrné vyrovnání se s velkými historickými výzvami, jež stojí před současnou globální civilizací procházející rozsáhlými kulturními, etnickými, sociálními, ekonomickými a náboženskými proměnami. Kniha podává přehled hlavních témat, škol, terminologie a otázek antropologického myšlení a ukazuje jeho dlouhodobý vývoj a proměny od antiky přes středověk až po vyhraněné směry vzniklé ve dvacátém století – mezi tyto moderní směry patří především funkcionalismus, konfiguracionismus, strukturalismus, neoevolucionismus, kognitivní antropologie a symbolická a interpretativní antropologie se svými postmoderními variantami. Samostatné kapitoly o lingvistické antropologii, historické antropologii a antropologii náboženství jsou dokladem plodných mezioborových přesahů a interdisciplinárních možností soudobých antropologických věd. Čtenář se seznámí s mnohými kontroverzními otázkami a polemikami, jež rozdělují dnešní vědeckou komunitu. Kniha je určena nejen studentům a odborníkům v oblasti společenských věd, ale i zájemcům z řad široké veřejnosti.
Keywords: Anthropology, Cultural; věda a výzkum; kulturní antropologie