Archetypy a nevědomí - Jung, Carl Gustav; Černý, Jan; Plocek, Karel; Barz, Helmut; Bosáková, Eva; Černá, Kristina (Nakladatelství Tomáše Janečka, 1997)
Psychika lidské bytosti není určována pouze individuálními niternými vlivy, nýbrž i archetypy, jež jsou společné různorodým kulturám. Psychika každého z nás je totiž spoluurčována duchovním dědictvím všech předchozích generací (tj. kolektiv- ní nevědomí). Kolektivní nevědomí zosobňuje duchovní dědictví celého dosavadního vývoje lidského druhu. Druhý svazek spisů obsahuje práce o této ústřední proble- matice myšlenkového systému švýcarského psychologa. Jediným nedostatkem zásluž- ného jungovského projektu je, že zakladatel analytické psychologie by si zaslou- žil český překlad uceleného kritického vydání sebraných spisů.
Výbor z díla C.G. Junga ; sv. 2
Keywords: Psychoanalytic Theory; psychoanalytická interpretace; psychologie, klinická psychologie; Jungian Theory; Jungova teorie; psychoanalytická teorie; psychiatrie; psychoanalytická terapie; nevědomí (psychologie); Unconscious, Psychology; Psychoanalytic Interpretation; Psychoanalytic Therapy