Buněčné základy životních dějů - Kubišta, Václav (Scientia, 1998)
Tato kniha je určena studentům vyšších ročníků gymnázií, kteří už mají za sebou větší část výuky biologie a získali určité znalosti o základních funkcích organismu. Klíč k mechanismům těchto dějů leží na buněčné a podbuněčné úrovni. Jednu rovinu k jejich pochopení představuje biochemie, pro kterou vychází naše vlastně první učebnice biochemie prp gymnázia, napsaná prof. Zdeňkem Vodrážkou. Mezi úrovní biochemickou a orgánovou leží další důležitá úroveň - buněčná.
Keywords: cytologie, klinická cytologie; histologie; fyziologie; tkáně; Tissues; buňky; Cells