Porozumění životu : úvod do individuální psychologie - Adler, Alfred (Aurora, 1999)
Život jedince je zde pojímán jako celek, kdy každá reakce či čin jsou projevem našeho postoje k životu, projevem životní síly. Životní síla představuje ústřední pojem Adlerovy teleologie - základem života je usilování o určitý cíl, při němž spolupracují všechny fyzické a psychické faktory. To ovlivňuje i formování lidské psychiky. Z hlediska individuální psychologie náš duševní život podmiňuje touha po dosažení předem stanoveného cíle, kdy neúspěchy v jedné oblasti jsou kompenzovány úspěchy jinde. Stanovení cíle probíhá už v dětství. Tehdy se vytváří raná osobnost - prototyp, který určuje povahu a další orientaci individua. Proto Adler věnuje zvýšenou pozornost vzpomínkám a zážitkům z dětství. Kniha je průvodcem po Adlerově individuální psychologii. Jedná se o první české vydání díla, jehož autor bývá spolu s Freudem a Jungem označován za jednoho ze tří otců psychologie.
Keywords: Individuation; individualita; psychologie, klinická psychologie; Personality Development; rozvoj osobnosti; individualizace; Individuality