Základní formy strachu : typy lidské osobnosti, jejich vznik, charakteristiky a formy vztahů - Riemann, Fritz (Portál, 1999)
Autor, světový psychoanalytik a psychopatolog, staví svoji typologii na čtyřech základních požadavcích života, se kterými se člověk musí vyrovnat - na samostatnosti, sounáležitosti, stálosti a změně. Tyto požadavky vyvolávají v lidech pocit strachu a úzkosti. Podle převládajícího zdroje se pak typy jednotlivých osobností dělí na schizoidní - přehánějící tendenci být jedinečným individuem, trpící strachem ze závislosti na druhých a ztráty vlastního já; depresivní - vyznačující se nadměrným sklonem k sebeodevzdání, bojící se sebeuskutečnění jakožto izolace; nutkavé - hrozící se změn, usilující o stálost; hysterické - milující změny, děsící se stálosti. Riemann podrobně vysvětluje jednotlivé osobnostní typy, tvrzení dokládá konkrétními příklady z praxe. Text je psán srozumitelně, takže knihu mohou číst i laici.
Spektrum
Keywords: strach; Fear; Anxiety; psychologie, klinická psychologie; Anxiety Disorders; fobie; úzkostné poruchy; úzkost; Phobic Disorders