Pohlaví, gender a společnost - Oakley, Ann (Portál, 2000)
Základní stěžejní otázkou práce Ann Oakleyové je původ odlišností mezi muži a ženami. Je rozdíl mezi pohlavím a především mužskými a ženskými rolemi dán pouze biologicky, anebo zde podstatnou roli hraje kultura? Autorka se snaží vyvrátit některé časté stereotypy a mýty, které jsou v nás zažité a které spojujeme s biologickou determinací (např. agresivita a sklony k delikvenci, větší zájem o sex a různé sexuální úchylky, vyšší intelekt apod. přisuzujeme od přírody mužům). Dokazuje, že mnoho rozdílů je dáno a podmíněno výchovou, kulturními vzory chování, požadavky společnosti, která klade určité nároky a kritéria na posuzování mužských a ženských rolí. Genderová diferenciace, obhajovaná biologickými rozdíly mezi muži a ženami, je rozšířena v naší stále ještě patriarchálně orientované civilizaci, přestože hlavním zdrojem rozdílů mezi pohlavními rolemi není ani tak příroda, ale výchova. Kniha vznikla před 28 lety a představuje klasický text z oboru gender studies.
Keywords: zdravotní výchova; Gender Identity; sexualita; behaviorální vědy; Women; Role; muži; ženy; Sexuality; role; genderová identita; Men