Přehled antropologických teorií kultury - Soukup, Václav (Portál, 2000)
Kniha představuje obor kulturní a sociální antropologie. Předmětem tohoto oboru je studium cizích kultur, posuzovaných jako jedinečné entity, které nelze hodnotit podle našich kulturních zvyklostí a norem. Každá společnost se totiž vyznačuje specifickou kulturou, způsobem života sdíleným členy této společnosti. A tak autor předkládá základní teorie kultury, doplněné o charakteristiku jednotlivých směrů kulturní a sociální antropologie i o prezentaci konkrétních antropologických osobností, které přispěly k institucionalizování zmíněného oboru. Důraz je kladen na anglosaskou sociální a kulturní antropologii a její vývojové proměny.
Keywords: kulturní charakteristiky; sociologie; srovnání kultur; Cross-Cultural Comparison; kulturní antropologie; Cultural Characteristics; Cultural Evolution; kulturní evoluce; Anthropology, Cultural