Atlas patofyziologie člověka - Silbernagl, Stefan; Lang, Florian (Grada, 2001)
Patofyziologie představuje jeden ze základních a nejdůležitějších studijních předmětů v preklinickém studiu medicíny. Tím, že seznamuje principiálně s patogenezí všech onemocnění, stává se základem klinických znalostí nejen studenta, ale každého lékaře. S vývojem poznání a pokrokem lékařské vědy se patofyziologické znalosti mění, a proto jsou neustále předmětem zájmu a stálého postgraduálního studia lékařů všech oborů. Kniha je svým pojetím a zpracováním ojedinělá, neboť patofyziologické pochody jsou vysvětleny pomocí obrazů a schémat a textová část se vždy váže k obrazu. Vedoucí autor prof. Dr. Stefan Silbernagl má bohaté zkušenosti, neboť jeho „Taschenatlas der Physiologie“ se opakovaně vydává. Originál nové publikace „Taschenatlas der Pathophysiologie“ vydaný v roce 1998 ve vydavatelství Thieme Verlag přeložila skupina odborníků vedených prof. MUDr. Stanislavem Trojanem, DrSc.
Keywords: patologie; fyziologie; Pathology; Physiology