Česká kardiologie a kardiologové : črty z historie - Fejfar, Zdeněk (Galén, 2001)
Z úvodu doc. MUDr. Jaromíra Hradce, CSc.:Původní projekt knihy byl mnohem skromnější. Obsahoval pouze fakta a osobní vzpomínky shromážděné prof. Fejfarem. Při přípravě rukopisu však prof. Fejfar s důkladností sobě vlastní pečlivě naslouchal připomínkám a komentářům mnoha kardiologů. Postupně doplňoval, opravoval a upřesňoval. Nakonec se rozhodl požádat o napsání kapitol ještě řadu dalších předních odborníků a pamětníků v jedné osobě. Prof. B. Hučína o historii české kardiochirurgie, prof. M. Šamánka o historii dětské kardiologie v ČR, Dr. J. Linharta a doc. I. Přerovského o historii české angiologie, prof. B. Ošťádala a prof. P. Braveného o historii české experimentální a vývojové kardiologie. A konečně, s Dr. P. Jeriem přidali krátké biografie celkem 22 českých kardiologů a jednoho dětského kardiochirurga, kteří šířili a šíří dobrou pověst české kardiologie v zahraničí. Původní text se tak rozrostl na dvojnásobek a kniha velmi získala na komplexnosti. Podtitul názvu knihy Črty z historie je podle mého názoru velmi skromný.Jsem přesvědčen, že tato kniha potěší většinu našich kardiologů a že si ji se zájmem přečtou, tak jako jsem si její rukopis se zájmem a potěšením přečetl já. Teď mám jistotu, že nebudou zapomenuta mnohá fakta, nezapadnou unikátní fotografie a hlavně nezmizí osobní vzpomínky jednoho z nestorů naší kardiologie. Až někdo bude připravovat slavnostní přednášku nebo psát článek k 80., 90. nebo 100. výročí naší společnosti, bude mít situaci mnohem jednodušší. Bude mít z čeho vycházet.Knize přeji, aby se dostala do knihovny každého českého kardiologa. Zejména ti mladší při jejím čtení možná s překvapením zjistí, že se za naši minulost nemusíme vůbec stydět. Pro nás pro všechny by pak tato kniha měla být výzvou, aby se ani za naši kardiologickou současnost nemuseli stydět naši nástupci. Z předmluvy prof. MUDr. Zdeňka Fejfara, DrSc.:Dokumentovaná kniha o vývoji a poznávání krevního oběhu je ovšem podstatně rozsáhlejší a podrobnější než přednáška. Požádal jsem proto další kolegy, aby připsali kapitoly o dětské kardiologii, kardiochirurgii, angiologii, o experimentální a vývojové kardiologii. Publikace je doplněna životopisy našich významných kardiologů žijících v zahraničí. Předkládané dílko je osobním pohledem autorů. Na historické zpracování nejsme kvalifikováni. Naší výhodou naopak je, že jsme všichni prožili valnou část života v kardiologii a s kardiologií. Věřím, že seznámení se s vynikající tradicí naší kardiologie bude pro mladší kolegy povzbuzením, a ne povinnou součástí postgraduální výchovy.
Almanach medicíny. sv. 3
Keywords: kardiochirurgické výkony; Cardiac Surgical Procedures; kardiologie; významné osobnosti; Cardiology; Famous Persons