Život s deprivanty. II, Základy stupidologie - Koukolík, František; Drtilová, Jana (Galén, 2002)
Řada vnějších rizikových faktorů (např. duševní onemocnění rodičů, rozvod, socioekonomický tlak, perinatální komplikace) ohrožuje dětskou osobnost takovým způsobem, že zformuje ofenzivní či defenzivní deprivanty. Tento vliv může z dětí vytvořit nešťastné, sociálně i psychologicky postižené dospělé. Autoři kořeny duševního zdraví nachází především v autonomii, energičnosti, schopnostech, kontrole impulzivnosti a sebeúctě dítěte.
Makropulos. Velká řada
Keywords: Communication Disorders; poruchy sociálního chování; komunikační poruchy; psychologie aplikovaná; Social Behavior Disorders; Psychology, Applied; psychologie, klinická psychologie