Dítě v nesnázích : prevence, příčiny, terapie - Elliott, Julian; Place, Maurice (Grada, 2002)
„Jen máloco dokáže v průměrném člověku vyvolat silnější pocity než záležitosti, které se týkají dětí.“ Tak uvozují Julian Elliott a Maurice Place svou odbornou publikaci Dítě v nesnázích. Nespornou výhodou autorské dvojice je, že jde o psychologa a psychiatra, na trh se tak dostává kniha, která spojuje podstatné aspekty klinické praxe, a může se tak stát velmi cennou pomůckou terapeutům a dalším klinickým odborníkům, kteří pracují nejen s dítětem samým, ale i s celou rodinou. Autoři podávají ucelený přehled „nesnází“, jež mohou postihnout každé dítě, ať již jde o prožitek traumatu, nemoci, o řadu školních potíží, dyslexii, poruchy příjmu potravy, ale i deprese, sexuální zneužití, alkohol nebo drogy, a zároveň upozorňují na možnosti terapie, komplexního přístupu a prevenci sekundárního traumatu. Kniha obdržela ocenění „Cena akademických knih“ 1998 a v českém překladu vychází pod odbornou patronací a s poznámkami nestora české dětské psychologie prof. PhDr. Zdeňka Matějčka, CSc.
Psyché
Keywords: Depression; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; terapie; chování dětí; poruchy chování u dětí; dyslexie; nutriční poruchy u dětí; deprese; poruchy učení; Child Behavior; Child Behavior Disorders; hyperkinetická porucha; pediatrie; psychologie, klinická psychologie; Dyslexia; Child Nutrition Disorders; Learning Disabilities