Funkce hybného systému : fysiologie a patofysiologie hybnosti a kinesiologie z hlediska rehabilitace - Janda, Vladimír; Poláková, Zdislava; Véle, František; Pokorný, Zdeněk (Státní zdravotnické nakladatelství, 1966)
Ve fyziologické části publikace jsou probírány vztahy normální i patologické, v kinesiologii se autoři patologickými vztahy nezabývají. Základy neurofyziologie jsou podány tak, aby co nejlépe vyhověly rehabilitačním pracovníkům. V obecné části jsou uvedeny jednotlivé funkce hybné soustavy, za normálních podmínek jde tedy o obecnou klinickou neurofyziologii. Problémy týkající se mechaniky pohybového aparátu lidského těla jsou obsahem kinesiologie, o níž pojednává druhá část knihy. Opírá se o reflexní pojímání pohybu a vychází z učení o dynamických motorických stereotypech a sleduje vztahy, jež vznikají během pohybu mezi jednotlivými hybnými strukturami.
Keywords: neurofyziologie; muskuloskeletální systém; kineziologie aplikovaná; Neurophysiology; rehabilitační a fyzikální medicína; Musculoskeletal Physiological Phenomena; muskuloskeletální systém - fyziologické jevy; Musculoskeletal System; fyziologie; Kinesiology, Applied