Pentosy : chemie - fysiologie - klinika - Šonka, Jiří (Státní zdravotnické nakladatelství, 1956)
Odborná monografie, jejímž autorem je lékař-internista, podává souborný výklad o opomíjené součásti nukleových kyselin, pentosách (monosacharidech o pěti atomech uhlíku) a jejich fysiologické funkci. Probrána je nejprve chemie a systematika pentos, otázky vzniku a přetváření pentos v organismu, jejich vstřebávání, vylučování a využité savčím organismem, jakož i příčiny a formy pentosurif.
Keywords: Pentoses; pentosy; fyziologie; biochemie