Chirurgie periferního neurovegetativního systému - Kala, Zdeněk; Vomela, Jindřich (Grada, 2002)
Neurovegetativní systém byl po mnoho let neprávem mimo oblast hlavního zájmu teoretiků i kliniků. Rozvoj minimálně invazivní chirurgie a perkutánních metod intervenční radiologie oživil operační postupy, opuštěné v důsledku zátěže přístupové torakotomie, lumbotomie nebo laparotomie. Detailně popisuje jednotlivé indikace, anezteziologické a především operační techniky (např. vagotomie, hrudní nebo lumbální sympatectomie, splanchnicektomie a další) i pooperační postupy. V knize dostávají své slovo nejen zastánci operací a zásahů na perif. neuroveg. syst., ale i jejich oponenti. Je dílem a výsledkem multioborové spolupráce včetně dvou zahraničních autorů.
Keywords: periferní nervy; General Surgery; neurochirurgie; Neural Pathways; Peripheral Nervous System; Peripheral Nerves; nervový transfer; Nerve Transfer; Neurosurgery; chirurgie; nervové dráhy; periferní nervový systém