EKG podle Holtera : elektrokardiografická interpretace - Adamec, Jan; Adamec, Richard (Galén, 2003)
\"Publikace: EKG podle Holtera - Elektrokardiografická interpretace - Jan Adamec;Richard Adamec. \"Z předmluvy:Kniha autorů Richarda Adamce a Jana Adamce odráží dlouholetou zkušenost prvního z nich a je možno předpokládat, že tato zkušenost bude jednou rozšířena druhým o možnosti, jež zatím nejsou v běžné praxi využívány. V publikaci je obsaženo vše, co je zatím k dispozici pro „terénního\"\" kardiologa, současně s „návodem k použití\"\" - to znamená filozofií, jíž má být, pokud je to možné, vždy veden ten, kdo čte a vyhodnocuje záznam. Vyhodnocování technickým pracovníkem je velmi rozšířené z praktických důvodů, jež jsou zřejmé, ty však nejsou současně důvodem k tomu, svěřit „Holtera\"\" pouze technikovi, stejně jako je tomu i u vyhodnocování EKG.Jsem si jist, že tato kniha bude schopna vzbudit ochotu srozumitelně využít Holterovu techniku, která trpěla ve svých začátcích tím, že byla přespříliš „účetnická\"\".Prof. Philippe Coumel,přednosta kardiologického oddělení, Hôpital Lariboisiere, Paříž Publikace je koncipována jako praktický manuál holterovského monitorování EKG, což je dlouhodobá, většinou 24hodinová registrace EKG. Důvodem k tomuto způsobu registrace je skutečnost, že konvenční EKG je registrováno jen velmi krátce (cca 20, max. 30 sekund z celkového počtu 86 400 sekund za 24 hodin) a nemůže zachytit změny, které jsou krátkodobé, záchvatovité (všechny paroxyzmální tachykardie nebo fibrilace, trvají-li krátce, kardiální příčiny stavů bezvědomí, výpadek srdeční činnosti - krátkodobé asystolie, krátkodobé komorové tachykardie, event. i fibrilace). Při 24hodinovém, event. 36-48hodinovém záznamu křivky při Holterovském monitorování se zachytí nejen trvalé změny jako u konvenčního EKG, ale i ty krátké, paroxyzmální.\" Publikace: EKG podle Holtera - Elektrokardiografická interpretace - Jan Adamec;Richard Adamec. Autor knihy Jan Adamec, Richard Adamec, Vydavatelstvo Galén, \"
Keywords: Electrodiagnosis; elektrokardiografie; Heart; srdce; elektrodiagnostika; kardiologie; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Cardiac Electrophysiology; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody; diagnostické techniky kardiovaskulární; diagnostické techniky a postupy; Diagnostic Techniques and Procedures; Electrocardiography; Electrocardiography, Ambulatory; srdeční elektrofyziologie; elektrokardiografie ambulantní