Konsilience : jednota vědění : o nezbytnosti sjednocení přírodních a humanitních věd - Wilson, Edward O (Lidové noviny, 1999)
Autor zavádí pojem konsilience,jehož ústřední myšlenkou je přesvědčení, že veškeré konkrétní jevy, od vzniku hvězd po společenské instituce, jsou materiální povahy, tudíž pro ně platí stejné fyzikální zákony. Součinnost přírodních a humanitních věd považuje za jediné východisko pro řešení problémů naší přelidněné planety.
Edice 21 ; sv. 13
Keywords: humanitní vědy; Humanities; Social Sciences; přírodní vědy; sociální vědy; sociologie; humanitní vědy a umění; Natural Science Disciplines