Syndrom inzulínové rezistence - Svačina, Štěpán; Owen, Klára (Triton, 2003)
Publikace je věnována jednomu z nejčastějších onemocnění – syndromu inzulínové rezistence, který se týká až dvou třetin naší populace. Jednotlivě jsou probrány jeho hlavní složky, samostatné kapitoly se týkají poruch metabolismu lipidů, hemokoagulace a glukózové homeostázy se zvláštním důrazem na prevenci a léčbu manifestního diabetu, hypertenze a obezity. Kromě uceleného pojetí metabolického onemocnění zahrnuje kniha také zasvěcený pohled na aterosklerózu jako jeho důsledek. Uvedeny jsou rovněž souvislosti s výskytem zhoubných nádorů či psychických onemocnění a vazba k tzv. syndromu polycystických ovarií. Osvětleny jsou také patogenetické aspekty jednotlivých složek syndromu inzulínové rezistence a jeho genetika. Cenné je výrazné zaměření celé knihy na klinickou praxi včetně přehledných tabulek dostupných léčiv a hodnocení jejich případných dalších účinků. Rozsáhlé kapitoly se věnují dietám při jednotlivých součástech syndromu inzulínové rezistence. Podrobně jsou popsány i další léčebné postupy, jako je farmakoterapie, psychoterapie, fyzická aktivita a chirurgická léčba obezity. V závěru knihy jsou podrobně rozebrány možnosti prevence metabolického syndromu a jeho složek a nechybí ani přehled nejvýznamnější literatury.
Keywords: Lipids; obezita; metabolický syndrom; metabolismus lipidů; Diabetes Mellitus; Obesity; vnitřní lékařství; lipidy; diabetes mellitus; inzulinová rezistence; Metabolic Syndrome; Lipid Metabolism; Insulin Resistance