Lékařská psychologie - Vymětal, Jan (Portál, 2003)
Lékařská psychologie je oborem zabývajícím se především psychickými aspekty interakce lékaře a pacienta, ale i vztahy k významným lidem z pacientova sociálního prostředí, jakou jsou příbuzní, přátelé a podobně. Jejím úkolem je působit proti dehumanizaci medicíny a chránit tím nejen nemocného, ale ve svém důsledku i lékaře. Snaží se péči o nemocného navrátit lidskou dimenzi. V úvodní části knihy autor podává přehled vybraných poznatků obecné, vývojové a sociální psycholgie a psychologie osobnosti, které jsou významné pro práci lékaře. Největší pozornost je věnována psychologickým aspektům jednotlivých situací, v nichž se lékař s pacientem nebo jeho příbuznými setkává. Probírány jsou postupy rozhovoru s pacientem a jeho blízkými, psychologická péče o ambulantní a hospitalizované pacienty, psychologické aspekty přístupu k bolesti a spychosomatickým onemocněním, úzkost, strach a agresivita pacienta nebo jeho blízkých, problematika umírání, smrti a první pomoci, psychoterapie, psychoneuroimunologie a psychodiagnostiky. Text je doplněn řadou kazuistik, příkladů a příloh, ukazujících aplikaci probírané tematiky ve zdravotnické praxi. Kniha je určena posluchačům lékařských fakult, zdravotníkům, psychologům a sociálním pracovníkům působícím ve zdravotnictví.
Keywords: psychologie, klinická psychologie; sdělení pravdy; Psychology, Medical; Truth Disclosure; psychiatrie; etika, bioetika, lékařská etika; Psychiatry; Ethics, Medical; Psychotherapy; Personality; Physician-Patient Relations; lékařská etika; psychoterapie; osobnost; lékařská psychologie; vztahy mezi lékařem a pacientem