Váš pes to ví : jak psi poznají, kdy se jejich pán vrací domů a další neobjasněné schopnosti zvířat - Sheldrake, Rupert A (Rybka Publishers, 2003)
Tématem knihy jsou zvířata: psi, kočky, koně, ptáci. Konkrétně autora zajímají zvláštní schopnosti těchto zvířat, mnohdy pro člověka nevysvětlitelné. Kniha je velice široce koncipovaná, autor nesleduje jednu nebo dvě schopnosti, ale všechny typy zvláštního chování, které jsou u zvířat pozorovány. Navíc rozebírá zvláštní schopnosti nejen zvířat vůči lidem, ale také zvířat mezi sebou. Za zvláštní schopnosti přitom autor považuje intuici, pomocí které jsou zvířata schopna vycítit pánův návrat domů nebo třeba nešťastnou událost v rodině či úmrtí. Zvířata též vycítí blížící se zemětřesení. Zvláštní jsou také léčitelské schopnosti, kdy zvíře vycítí nemoc člověka, na kterou ho i upozorní. Zvláštní kapitolu autor věnuje migraci zvířat na vzdálená místa. Jednotlivé jevy autor popisuje na konkrétních příkladech skutečných zvířat a jejich majitelů.
Keywords: komunikace zvířat; Behavior, Animal; migrace zvířat; Animal Communication; Cats; hospodářská zvířata; chování zvířat; Animal Migration; Animals, Domestic; kanisterapie; kočky; psi; Dogs