Cukrovka a obezita : Proč dostávají obézní lidé cukrovku? : Jak bojem s obezitou předcházet cukrovce? : Jak cukrovku léčit? - Svačina, Štěpán; Bretšnajdrová, Alena (Maxdorf, 2003)
Cukrovka a obezita patří k nejčastějším onemocněním v České republice, v Evropě i Severní Americe. Obézních pacientů je v řadě vyspělých zemí včetně naší republiky přes 20 %. Předstupněm obezity je tzv. nadváha. Nemocných s vyšší než normální hmotností (s obezitou i nadváhou) je podle posledních českých studií téměř 75 % české dospělé populace. To jsou čísla velmi znepokojivá. Také počet diabetiků stále narůstá a v naší populaci je dnes diabetiků kolem 5 %. Každý dvacátý člověk u nás je tedy diabetik. Koncepce i text této knihy vychází z publikace Svačina: Obezita a diabetes, vydané nakladatelstvím Maxdorf v roce 2000, má však odlišné čtenářské zaměření. Zatímco zmíněná publikace je určena odborníkům, tj. odborným lékařům a dietním sestrám, v této knize najdou poučení čtenáři-laici, jimž hrozí obezita a cukrovka. Kniha je určena široké veřejnosti a zvláště těm, jimž hrozí obezita a cukrovka.
Medica
Keywords: nutriční terapie, dietoterapie a výživa; dieta; vaření; Diet; Cooking; Nutritional Physiological Phenomena; Food, Organic; Diet, Diabetic; Diabetes Mellitus; diabetes mellitus; Obesity; obezita; biopotraviny; fyziologie výživy; diabetická dieta