Základy chemické a mikroskopické analysy močí - Michalec, Čestmír; Böhm, Mikuláš (Státní zdravotnické nakladatelství, 1953)
Autoři podávají laboratorní zkušenosti a popisy fysikálně-chemických přístrojů, kterých je potřebí při provádění chemických a mikroskopických analys moči. Zabývají se stanovením anorganických i organických látek v moči methodami kvalitativní i kvantitativní analysy. Probírají složení moče vzhledem k obsahu fermentů, bílkovin, uhlohydrátů, látek acetonových, kyseliny žlučové, barviv žlučových a krevních. Věnují pozornost důkazu některých léčiv a jedů, stanovení vitaminu C a 17-ketosteroidů. Ke konci vykládají o mikroskopickém vyšetření močového sedimentu a o kvalitativní analyse močových kamenů.
Keywords: moč; Urinalysis; Urine; analýza moči; chemie, klinická chemie