Hygiena - Vaníček, František (Lidová universita Husova, 1948)
Plzeňský přednosta ústavu hygieny a mikrobiologie a univ. docent rozšiřuje zde prac. pole hygieny na další pole hygieny dušev., hygieny těles. výchovy, všech období lid. života, práce, manželství. těhotenství atd. Celkové rozvržení: pojem hygieny, populač. problémy světa, zdravot. statistika, čsl. demografie, kvantitativ. regulace populač. vývoje, lid. biotypologie, anthropometrie, eugen. péče, oligofeenie, péče o matku, o dítě, hygiena osobní, výživa, dušev. hygiena, hyg. těles. výchovy (dále vsunuta i kap. mikrobiologie a imunologie), opatření proti nakažl. chorobám, zásobování pit. vodou, odstraňování odpad. hmot, ochrana před cizopas. červy, proti hmyzu, jedovatá zvířata, hubení krys, jed. rostliny, hygiena bytu, obcí, školní, hyg. práce, prevence vleklých chorob a otrav, rakoviny, hyg. stáří, budoucí vývoj lidstva.
Keywords: Physical Education and Training; Mental Health; Environmental Health; Communicable Disease Control; duševní zdraví; hygiena práce; tělesná výchova; kontrola infekčních nemocí; Diet, Food, and Nutrition; Occupational Health; strava, jídlo, výživa; environmentální zdraví; Hygiene; hygiena